Skip to content

FILMVERENIGING GRONINGEN

De Filmvereniging Groningen heeft als doel het ontwikkelen en ondersteunen van de filmcultuur in Groningen, door middel van kennisspreiding en -deling voor makers van mediaproducties en bevorderen van samenwerking tussen makers. Daarnaast streven we naar structureel filmbeleid.

Missie Filmvereniging

Voor wie?
Voor een ieder die iets met film te maken heeft: als cateraar of regisseur, als je werkt met geluid, scenario’s schrijft, animaties maakt, setdresser of clapper bent of al die dingen combineert. Als je wil dat er in Groningen meer gebeurt op het gebied van film, sluit je dan aan bij de Filmvereniging.
 
Wat gaan we doen?
Belangrijk is eerst dat de Filmclub als platform blijft bestaan om kennis te delen en het filmnetwerk in de regio te versterken. Daarnaast gaan we bezig om te zorgen dat er filmbeleid ontstaat in stad en provincie, met als einddoel een regionaal Filmfonds. Verder willen we in de toekomst onze werkzaamheden om kennis te delen uitbreiden met bijvoorbeeld podcasts en workshops.

 

Omdat er ook nog wel een brug te slaan is naar de rest van Nederland, is het ook belangrijk dat er een stevige film commissioner in Groningen komt. Een film commissioner kan ervoor zorgen dat filmmakers snel en soepel aan het werk kunnen, omdat diegene weet wat er mogelijk is, contacten heeft en van alles kan regelen. Daarmee wordt het filmproducenten makkelijker gemaakt om naar Groningen te komen voor hun nieuwste productie.  Lees hier wat een film commissioner in Den Haag bijvoorbeeld doet.

 

Lidmaatschap

Lid worden

Lidmaatschap vanaf 5 euro per maand en gaat in op de dag dat je je inschrijft

Ledenpas

Je krijgt korting bij een aantal bedrijven, bijv. voor het huren van je gear of voor goeie koffie

Netwerk

Kom in contact met andere makers en vul je kennis aan tijdens de Filmclub-avonden

BESTUUR

Het bestuur van Filmvereniging Groningen bestaat bij oprichting per 20 januari 2020 uit: Arno Cupedo (algemeen bestuurslid), René Duursma (voorzitter) en Roxane Schreiber (secretaris). Er zal in de toekomst nog een vacature uitgaan voor een ervaren penningmeester.

De Filmclub

De Filmclub bestaat sinds 2018 en is een maandelijkse bijeenkomst in Grand Theatre, bedoeld om kennis te delen en om het netwerk op het gebied van film in Groningen te versterken. Elke Filmclub-avond heeft een thema, met daaraan gekoppeld een wisselend aantal gasten. In een informele setting worden deze gasten uitgehoord over hun vak door de presentator en de bezoekers.

Enkele van de thema’s waren onder andere sounddesign/geluid, scenario schrijven, creatieve financiering, acteren en animatie. Daarnaast worden regisseurs of makers als Ismaël Lotz, Sacha Polak en Willem Baptist uitgenodigd om te komen vertellen over hun werk. Een keer per jaar hebben we het over de stand van zaken rond film in Groningen en onregelmatig plannen we een vertoning van het werk van Noordelijke filmmakers in Grand Theatre of elders.

De toegang is gratis, maar reserveer wel even een ticket vooraf. Tickets haal je in de webshop of aan de kassa in het World of Barista Theatercafé (dagelijks geopend van 09:00 – 18:00 en vanaf een uur voor aanvang).

Grand Theatre
Grote Markt 35
9711 LV Groningen

De Maandelijkse Filmclub is een initiatief van René Duursma en Roxane Schreiber, en wordt mede mogelijk gemaakt door Grand Theatre. De Filmclub vindt plaats in de balkonbar van Grand Theatre Groningen.

Voor vragen of suggesties, neem contact op met Roxane Schreiber of René Duursma.

Aanmelden voor de Filmclub Nieuwsbrief